Przeprowadź dyskusje liczby rozwiązań
Przemol9999: Przeprowadź dyskusje liczby rozwiązań równania z niewiadomą x w zależności od wartości
parametru a
a(a2−1)x=a2+a
12 kwi 11:41
Przemol9999:
12 kwi 12:03
Kacper:
np Dla a=1 − równanie sprzeczne
12 kwi 12:05
Kacper: a=−1 − równanie nioznaczone
12 kwi 12:06
Bogdan:
Warto tu wyjaśnić to zagadnienie. Równanie ax + b = 0 jest:
1) oznaczone ⇔ a ≠ 0
2) nieoznaczone ⇔ a = 0 i b = 0
3) sprzeczne ⇔ a = 0 i b ≠ 0
12 kwi 12:10
Przemol9999: A a=−1 to nie będzie przypadkiem równanie sprzeczne czy ja czegoś nie rozumiem ?
12 kwi 12:18
Przemol9999:
12 kwi 12:29
PW: Argumentacja (sprawdzenie tego co pisał Kacper) polega na podstawieniu a = −1 i wtedy
widać, jaką postać przybiera równanie, nic nie trzeba "przypadkiem":
− dla a = −1 równanie przybiera postać ...
12 kwi 12:30
pigor: ..., np. tak :
a(a2−1)x = a2+a ⇔ a(a−1)(a+1)x = a(a+1), to
1
o.
a(a−1)(a+1)≠0 ⇒ a≠0 i a≠1 i a≠−1 i a(a−1)(a+1)x = a(a+1) ⇒
⇒
a∊R \ {0,−1,1} i
x= 1a−1 − równanie ma dokładnie
1 rozwiązanie
(mówimy, że równanie jest
oznaczone)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
o.
a(a2−1)=0 i a2+a=0 ⇔ (a=0 v a
2=1) i a(a+1)=0 ⇔
⇔ (a=0 i a(a+1)=0) v (|a|=1 i a(a+1)=0) ⇔ (a=0 i (a=0 v a= −1)) v
v ((a= −1 v a=1) i (a=0 v a= −1)) ⇔
a=0 v a= −1 ⇔
a∊{0,−1} − równanie
ma
∞ wiele rozwiązań (równanie jest tożsamościowe,
nieoznaczone)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
o.
a(a2−1)=0 i a2+a≠0 ⇔ (a=0 v |a|=1) i a(a+1)≠0 ⇔
a=1 − równanie
ma ...

0 rozwiązań (nie ma rozwiązań,
sprzeczne) . ..
12 kwi 12:57
pigor: ..., jednak teraz patrząc "z góry" (na całość) rozwiązania, to może
mógłbym do tego podejść nie "po bożemu", tylko np. tak :
a(a2−1)x = a2+a ⇔ a(a−1)(a+1)x − a(a+1)=0 ⇔ a (a+1) ((a−1)x−1) = 0 ⇔
⇔
a= 0 v a= −1 v
(a−1)x = 1 , to wtedy
1
o.
a= 0 ⇒ −1*x = 1 ⇔
x= −1 − jedno rozwiązanie ;
2
o.
a= −1 ⇒ −2*x = 1 ⇔
x=−12 − jedno rozwiązanie ;
3
o.
a= 1 ⇒ 0*x = 1 − równanie sprzeczne ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i chyba koniec dyskusji, bo ja już nie wiem , a co wy na to

. ...
12 kwi 13:31
pigor: ... i znowu patrząc "na całość'' chyba to v (lub) nie pozwalało mi wejść
ot tak z a=0, a= 1 do mojego 3−ego v (lub) z równaniem (a−1) x =1, co

. ...
12 kwi 13:37