.
kleszcz: Punkty A(0, 1) i C(0, 3) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku
Wyznacz współrzędne punktu B, jeśli pole trójkąta jest równe 5.
5=a*h2
10=a*h
/AC/=2 po wyliczeniu ze wzoru.
10=2*h
h=5
/AC/=3x−2 po wyliczeniu
/BC/ − y=−13x+b
3=−13*0+b
b=3
y=−13+3
3x−2=−13x+3
12 kwi 11:40
Kacper:
Coś źle, skoro A=(0,1) i C=(0,3), to te punkty leżą na prostej x=0
12 kwi 11:43
5-latek: Już mu pisałem żeby robil rysunki ale on dalej z uporem maniaka rozwiazuje bez rysunku
12 kwi 11:45
kleszcz: nie umiem za bardzo robić tutaj.
12 kwi 11:47
Ajtek:
Na kartce sobie zrób

.
Cześć
5−latek 
.
12 kwi 11:47
52: zrób na kartce, wklej zdjęcie...
12 kwi 11:48
Janek191:
Kąt prosty przy którym wierzchołku ?
12 kwi 11:48
kleszcz: wierzchołku C.
12 kwi 11:50
5-latek: Witaj
Ajtek
12 kwi 11:54
kleszcz: /AC/=2
10=2h
h=5 to mam dobrze?
12 kwi 11:59
12 kwi 12:03
kleszcz: /AC/=2
/BC/=h=5.
12 kwi 12:04
kleszcz: I teraz robię równanie prostej AC i BC i wyliczam z tego B?
12 kwi 12:06
5-latek:

P
tr=0,5 AC*CB to CB=5
Z rysunku odczytujesz wspolrzedne punktu B (5,3)
Ale tez takie samo pole trojkat ACB
1 wiec wspolrzedne tego punktu B
1=(−5,3)
Masz tez wzor na pole trojkata z wycznacznika znajdz sobie
Ze wzoru na dlugosc odcinka tez wyznaczysz wspolrzedne punktu B
Mozliwosci wiec sa
12 kwi 12:22
kleszcz: Ale ja to mam wyliczyć jak jestem na podstawie czy po prostu kratki policzyć

?
12 kwi 12:33
kleszcz: A jak to obliczyć ze wzoru na długość odcinka?
12 kwi 12:36