sin3x
Misiaczek: Cześć, pomógłby mi ktoś krok po kroku wyprowadzić wzór sin3x?
12 kwi 11:10
Ajtek:
1545 <= tutaj (klik) masz sin2x, sin3x robisz analogicznie: sin3x=sin(2x+x)
12 kwi 11:12
Saizou :
Metoda szkolna
sin(3x)=sin(x+2x)=[korzystam ze wzorku sin(a+b)=sinacosb+cosasinb]=
sinxcos2x+cosxsin2x=[teraz sin2x=2sinxcosx oraz cos2x=cos2x−sin2x]=
sinx(cos2x−sin2x)+cosx(2sinxcosx)=
sinxcos2x−sin3x+2sinxcos2x=[z "1trygonometrycznej" cos2x=1−sin2x]
sinx(1−sin2x)−sin3x+2sinx(1−sin2x)=
sinx−sin3x−sin3x+2sinx−2sin3x=
−4sin3x+3sinx
12 kwi 11:15
Misiaczek: Dziękuję serdecznie! Kompletnie nie skojarzyłam, że mogę tak ładnie to wyprowadzić.
12 kwi 11:15