Wielomiany
Arek181: Rozłóż wielomian na czynniki możliwie jak najmniejszego stopnia:
| | 1 | |
W(x) = − |
| (x+1)4 + (x+1)3 − (x+1)2 +9 = |
| | 4 | |
| | 1 | |
− |
| (x4 + 4x3 + 6x2 + 4x + 1) + x3 + 3x2 + 3x + 1 − x2 − 2x − 1 + 9 = |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
− |
| x4 − x3 − |
| x2 − x − |
| + x3 + 2x2 + x + 9 = |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Nie wiem jak to dokończyć, mógłby ktoś pomóc?
12 kwi 11:08
ICSP: t = x2 (twoich obliczeń nie sprawdzam )
12 kwi 11:10
Saizou :
nie sprawdzałem obliczeń, także możesz podstawić za x2=t, t≥0 i mieć równanie kwadratowe
12 kwi 11:10
Janek191:
x
2 = t > 0
| | 1 | | 1 | | 35 | |
− |
| t2 + |
| t + |
| = ... |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
12 kwi 11:12
Arek181: Na początku pomnożyłem jeszcze te równanie przez −4 aby mieć postać x4 − 2x2 −35
Po podstawieniu za x2 = t otrzymałem t2 −2t −35
Δ = 144 x1 = −5 x2 = 7 (x1 odrzuciłem bo jest < 0)
Czyli teraz dla równania x4 − 2x2 −35 = 0 co należy zrobić?
12 kwi 11:20
Kacper: jakie otrzymałeś t? 7 i −5?
12 kwi 11:21
Arek181: Tak tam powinno być zamiast x1 i x2 t1 = −5 i t2 = 7
12 kwi 11:24
ICSP: 1. Nie możesz mnożyć przez −4, ewentualnie możesz je wyciągnąć przed nawias.
2. Żadnego t2 nie odrzucasz, nie masz rozwiązać równania tylko rozłożyć wielomian na czynniki
3. Po znalezieniu t1 i t2 korzystasz z postaci iloczynowej, a następnie za t wstawiasz x2 i
dokonujesz dalszego rozkładu.
12 kwi 11:35
Arek181: | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x) = − |
| (t − t1)(t − t2) = − |
| (x2 −7)(x2 + 5) = − |
| (x − √7)(x + |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
√7)(x
2 + 5)
12 kwi 11:47
Kacper:
Teraz ok
12 kwi 11:49
Kacper:
Widzę, że się bardzo spieszyłeś, że nawet na innym forum prosiłeś o pomoc
12 kwi 11:50
Arek181: Tak nawet trochę ale dzięki za pomoc wszystkim.
12 kwi 11:51
ICSP: Sprawdźmy więc :
| | 1 | | 1 | |
w(x) = − |
| (x+1)4 + (x+1)3 − (x+1)2 + 9 = − |
| ( (x+1)4 − 4(x+1)3 + 4(x+1)2 ) + 9 |
| | 4 | | 4 | |
=
| | 1 | | 1 | |
= − |
| ( (x+1)2 − 2(x+1) )2 + 9 = − |
| ( x2 + 2x + 1 − 2x − 2)2 + 9 = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| ( (x2 −1)2 − 62) = − |
| (x2 − 7)(x2 + 5) = − |
| (x − √7)(x + √7)(x2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
+ 5)
Masz
12 kwi 11:54