jerey: cześć,
mogłby mi ktoś pomóc uzasadnić, że granica
| | 1 | |
lim{x,y}→(0,0)(x2+y2)cos |
| nie istnieje? |
| | xy | |
12 kwi 11:06
ICSP: Raczej nie
12 kwi 11:08
jerey: robiłem tak:
x=y→0
| | 1 | | 1 | |
wtedy lim(x,y)→(0,0)(x2+y2)cos |
| =limy→02xy2 * cos |
| = |
| | xy | | y | |
dalej nie wiem co podstawić, żeby wykazać różną zbieżność 2 granic.
12 kwi 11:13
ICSP: granica istnieje i wynosi 0, więc raczej jej nie istnienia nie uda Ci się uzasadnić.
12 kwi 11:14
jerey: | | 1 | |
źle wklepałem 2 linijkę limy→02y2*cos |
| |
| | y2 | |
12 kwi 11:15
jerey: ok, ICSP a mogłbyś przedstawić w jaki sposób do tego doszedłeś?
12 kwi 11:17
ICSP: Granice jednej zmiennej umiesz liczyć ? W takim razie jak policzysz mi taką granicę :
12 kwi 11:18
jerey: | | sinx | |
skorzystam z tego, ze limx→0 |
| =1 |
| | x | |
| | sin1x | | 1 | |
mam limx→0 [x* |
| * |
| = 1 |
| | 1x | | x | |
12 kwi 11:22
ICSP: | | sin(n) | |
źle. Próbuj inaczej. Może coś prostszego: an = |
| oczywiście granice ciągów |
| | n | |
określone są tylko gdy n →
∞
12 kwi 11:25
Kacper:
Mogę podpowiedzieć?
12 kwi 11:31
jerey: podstawienie u=1/x i u→∞
12 kwi 11:39
ICSP: | | sin(u) | |
i dostajesz granicę : limu → ∞ |
| |
| | u | |
Słucham, propozycji
12 kwi 11:40
jerey: nie wiem, przyszło mi do głowy tylko to, ze sinx jest ograniczony
mozna zapisac, ze sinx<x dla x>0 a ponieważ x (nasze u →∞) wówczas jest spełniony warunek.
wtedy mozna powiedzieć, że granica wynosi 0.
12 kwi 11:52
jerey: albo z 3 ciągów pokazac w sumie
12 kwi 11:55
ICSP: Pozapominało się troszkę widzę

Jeżeli ciąg a
n jest ograniczony, a ciąg b
n jest zbieżny do 0 to ciąg (a
n * b
n) również jest
zbieżny do 0. Twierdzenie to automatycznie przenosi się na funkcje jednej zmiennej oraz na
funkcje dwóch zmiennych i więcej zmiennych. Mamy zatem :
f(x) = x
2 + y
2 → 0
| | 1 | |
g(x) = cos( |
| ) ograniczony |
| | xy | |
zatem lim f(x) * g(x) = 0
Inaczej :
| | 1 | |
0 ≤ | (x2 + y2)cos( |
| ) ≤ x2 + y2 → 0 |
| | xy | |
Z twierdzenia o trzech funkcjach ...
12 kwi 11:58
jerey: ano pozapominało się

. Dzięki jednak, ze mnie troche pomęczyłeś. Zmusiłes mnie do myslenia.
Zawsze coś sobie odświeżyłem.
12 kwi 12:04