Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki rzeczywist
Ewka: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste:
x2−(m−1)x+(m+2)=0
Proszę o pomoc
12 kwi 11:02
Saizou :
kiedy równanie kwadratowe ma rozwiązania ?
12 kwi 11:04
Ajtek:
Żeby równanie kwadratowe miało dwa pierwiastki rzeczywiste jaki musi być warunek?
12 kwi 11:05
Janek191:
Kiedy równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania ?
12 kwi 11:05
Ewka: Δ>0
12 kwi 11:05
Ajtek:
No to liczysz Δ i rozwiązujesz ten warunek
12 kwi 11:06
Saizou :
no właśnie więc policz to
12 kwi 11:06
Janek191:
To licz Δ i działaj
12 kwi 11:06
Ewka: Δ wyszła m2−2m−7 i teraz trzeba to podstawić do x=(−b−√Δ)/2a i x=(−b+√Δ)/2a ?
12 kwi 11:11
Ajtek:
Nie, Δ>0, rozwiąż tą nierówność.
12 kwi 11:13
Janek191:
Teraz trzeba rozwiązać nierówność
m2 − 2 m − 7 > 0
12 kwi 11:13
Ajtek:
I coś mi nie pasuje ta Δ...
12 kwi 11:14
Janek191:
Δ jest dobra
12 kwi 11:20
Ajtek:
Jak dobra

Czyżbym jeszcze spał
12 kwi 11:21
Ewka: Rzeczywiście źle policzyłam, Δ wynosi m
2−6m−7
12 kwi 11:22
Janek191:
Δ = ( m − 1)
2 − 4*1*( m + 2) = m
2 − 2m + 1 − 4 m − 8 = m
2 − 6 m − 7
Jednak źle
12 kwi 11:22
Ajtek:
Janek nie stresuj mnie proszę
12 kwi 11:23
Janek191:
I jak tu wierzyć Kobietom ?
12 kwi 11:23
Kacper:
Kobietom się tylko ufa nie wierzy
12 kwi 11:25
Ewka: Janek, haha
12 kwi 11:27
Ajtek:
Ewa, dawaj rozwiązanie

.
12 kwi 11:27
Ewka: m<−1
m>7
12 kwi 11:30
Ajtek:
Ołkej

.
12 kwi 11:33
Janek191:
Lepiej tak :
m ∊ ( − ∞ , − 1) ∪ ( 7, + ∞ )
====================
12 kwi 11:36
Ewka: A jeszcze się zapytam, co zrobić gdy mam (m−1)x2−2mx+m=0 i Δ=4m ?
12 kwi 11:40
Ajtek:
A jaka jest treść zadania?
12 kwi 11:40
Ewka: Taka sama jak wcześniej − wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki
rzeczywiste
12 kwi 11:41
Ajtek:
No to trzeba dać jeszcze jedno założenie: m−1≠0, dlaczego takie
12 kwi 11:42