matematykaszkolna.pl
KOmbinatoryka 5-latek: W związku z tym ze zaczynam się uczyc kombinatoryki (muszse się nauczyć kombinować wreszcie emotka będę miał trochę zadanek do rozwiązania . Niektóre będą latwe a niektóre pisza w książce ze trudne . Zaczynam od permutacji Zadanie nr 1 a)Napisz wszystkie permutacje elementow a,b,c d . Sprawdz ze jest ich P4=4! b)Podkresl permutacje w których a i b sa zapisane w porządku alfabetycznym . Ile jest takich permutacji ? c) Ile jest takich w których abc wystepuja w porządku alfabetycznym Wiec tak a) (a,b)− dolaczam c (c,a,b) , (a c,b) , (a b c) (b,a) −−−tak samo (c ,b a), (b c a) (b,a c) dolaczam d (cab)−−− (d c a b) (c d a b ) (c a d b ) (ca b d ) (a c b ) −−− (d a c b ) (a d c b ) (a c d b ) (a c b d ) (a b c ) −−−−(d a b c ) (a d b c ) (a b d c ) (a b c d) (c b a ) −−−− (d c b a ) ( c d b a ) (c b d a ) ( c b a d ) (b c a ) −−−−− (d b c a ) ( b d c a) ( b c d a ) ( b c a d ) ( b a c ) −−− ( d b a c ) ( b d a c ) ( b a d c ) ( b a c d ) czyli mam ich 6*4= 24 czyli 4! b) i c sobie policze gdzyz cos nie wychodzi mi z tym podkreśleniem podkreślaniem
12 kwi 10:46
12 kwi 10:50
5-latek: Czesc .emotka Akuratnie z tego nie korzystałem Widze ze mam dobrze .
12 kwi 10:52
52: Witaj emotka Jak będziesz chciał jakieś zadanka z kombinatoryki to pisz to ci podrzucę na e−maila tylko bez odpowiedzi, bo Pani nam jakieś zadanka wysyłała... pewnie są ze zbioru, ale może ci się przydadzą.
12 kwi 10:55