.
kleszcz: Punkty A(−2, 0) i B(2,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC o polu 8. Wyznacz
współrzędne
punktu C.
12 kwi 10:36
kleszcz: Wyznaczam równanie prostej /AB/ później środek odcinka /AB/ później wyznaczam równanie odcinka
/OC/ prostopadłego do /AB/ podstawiam środek odcinka do wzoru i mam OC to po jaką cholerę jest
podane pole 8?
12 kwi 10:40
Ajtek:
Żebyś wiedział w jakiej odległości od prostej AB leży punkt C

.
12 kwi 10:41
kleszcz: No tak, ale na cholerę mi to potrzebne do tego zadania

.
12 kwi 10:43
Ajtek:

Ponieważ pole Δ ma być 8. Δ równoramiennych o wierzchołkach A i B jest nieskończenie wiele!
12 kwi 10:46
kleszcz: ok.
12 kwi 10:47
Janek191:

Punkty A i B są symetryczne względem osi OY, więc
a = I AB I = 2 − (−2) = 4
oraz
P = 8 ⇔ 0,5 a*h = 8 ⇔ a*h = 16 ⇔ 4 h = 16 ⇔ h = 4
C = ( 0, 4)
========
12 kwi 10:47
Ajtek:
Cześć
Janek 
. Dwa rozwiązania są w tym zadaniu przecież C
1(0;4), C
2(0;−4)

.
12 kwi 10:50
Saizou :
a dlaczego twierdzicie że odcinek AB jest podstawą tego trójkąta?
12 kwi 10:50
Janek191:
@ Ajtek Masz rację
12 kwi 10:52
Ajtek:
Cześć
Saizou, też o tym myślałem, ale uznałem, że to będzie łatwiejsza wersja zadania

.
12 kwi 10:52
Saizou :
Siemasz
Ajtek, dawno Cię tu nie widziałem

ach....to niedzielne lenistwo
12 kwi 10:53
Janek191:
Może być jeszcze: C = ( 2, 4) lub C = ( 2 , − 4)
12 kwi 10:54
Ajtek:
Lub C(−2;4) lub C(−2;−4)
12 kwi 10:59
kleszcz: W odpowiedzi jest coś dziwnego C(0, −4) lub C(0, 4) lub C(−2, −4) lub C(−2, 4) lub C(2, −4) lub
C(2, 4)
12 kwi 10:59
kleszcz: czemu aż tyle tego?
12 kwi 11:00
Saizou :
Janek jeszcze trochę mało tych rozwiązań
bo założyłeś że lABl=lBCl a przecież może być jeszcze lABl=lACl
12 kwi 11:00
Janek191:
Tak. Ciekawe czy było tyle odpowiedzi do wyboru
12 kwi 11:01
Saizou :
12 kwi 11:03
kleszcz: ok, czaję już

.
12 kwi 11:04