planimetria
tyu:
Prawdą jest, że:
A.Figura A ma pole a2−b2
B.Figura B ma pole a2+ab
C.Figura C ma pole 6a2
D.Figura D ma pole a2+2ab−b2
Prawidłowa odpowiedź to D.
Ale chyba pole figury B też jest prawidłowo określone jako a2−b2
Wie ktoś o co chodzi w tym zadaniu?
12 kwi 10:22
Saizou :
PA=(a+b)(a−b)=a2−b2
1
1
PB=
(a−b+a+b)(a+b)=
*2a*(a+b)=a2+ab
2
2
1
PC=
*4a*3a=6a2
2
PD=(a−b)(a−b)=a2−2ab+b2
może chodziło o to co nie jest prawdą
12 kwi 10:25
tyu: polecenie brzmi: "Prawdą jest, że (...)", więc nie wiem na czym polega tu "podkręcenie piłki"
Dzięki Saizou