Rozwiąż równanie
Piotrek: Podaj dziedzine i rozwiąż równanie.
12 kwi 09:53
12 kwi 09:54
kleszcz: 2x+1≠0
i mnożysz przez (2x+1)
12 kwi 10:04
Piotrek: | 4x+7−(x+3)*(2x+1) | |
| Początek dobry? |
| 2x+1 | |
12 kwi 10:05
kleszcz: Ale czemu tak?
4x+72x+1=x+3/*(2x+1)
4x+7=(x+3)(2x+1)
12 kwi 10:08
kleszcz: i dalej wyliczyć.
12 kwi 10:08
kleszcz: Podpowiedź
dziedzina
2x+1≠0
2x≠−1/:2
x≠−12
D=R/{−0,5}
12 kwi 10:11
Piotrek: 4x+7= 6x2+x+6x+3
12 kwi 10:14
kleszcz: Nie
4x+7=(x+3)(2x+1)
Mnożysz pierwszy wyraz przez 1 i 2 np: x*2x i potem x*1
4x+7=2x2+....
12 kwi 10:18
Piotrek: No tak, tam sie wkradła pomyłka 2 zamiast 6, dalej dobrze
12 kwi 10:20
kleszcz: ok to wylicz to i masz

.
12 kwi 10:24