Geometria analityczna.
kleszcz: Prosta o równaniu y=−x+3 jest symetralną odcinka AB. Wyznacz równanie prostej AB i współrzędne
punktu B, jeśli A(−1, −2).
/AB/
y=x+b
−2=−1+b
b=−1
y=x−1
I jak teraz wyznaczyć współrzędne punktu B?
12 kwi 09:06
kleszcz: Ma wyjść B(5, 4).
12 kwi 09:08
Janek191:

Wyznacz S jako punkt wspólny prostych:
y = − x + 3
y = x − 1
−−−−−−−−−−−
S − środek odcinka AB
B = ( u, v)
12 kwi 09:12
5-latek:

Przede wszystkim rysunek .
Ile razy to trzeba powtrzac
Rownanie prostej prostopadlej do y=−x+3 i przechodzącej przez A napisales takie y=x−1
Teraz pytanie . Co to jest symetralna odcinka > Jak go dzieli ?
12 kwi 09:14
kleszcz: aha ok.
12 kwi 09:16
kleszcz: S(−2, −3) tyle mi wyszło tylko mam teraz środek S i współrzędne A to mam coś teraz podstawić?
12 kwi 09:24
Janek191:
S źle wyliczony
12 kwi 09:26
Janek191:
S = ( 2, 1) − widać z rysunku
12 kwi 09:26
5-latek: Przeciez widzisz ze masz wyznaczony punkt S zle
Tobie wychodzą wspolrzedne ujemne a na rysunku masz dodatnie
−x+3=x−1 x= ...
12 kwi 09:27
Janek191:
− x + 3 = x − 1
4 = 2 x
x = 2
y = 2 − 1 = 1
S = ( 2 , 1)
========
12 kwi 09:28
12 kwi 09:28
Janek191:
A = ( − 1 , − 2)
S = ( 2, 1)
B = ( u , v)
Oblicz: u , v
12 kwi 09:29
5-latek: Chlopak TY nie umiesz liczyc
−x+3= x−1
−x−x=−1−3
−2x=−4x=2
12 kwi 09:31
Janek191:
Trzeba wrócić do podstawówki

( jak się nie umie rozwiązywać prostych równań
z jedną niewiadomą )
12 kwi 09:31
kleszcz: a nie się pomyliłem kurde chyba za dużo wczoraj siedziałem
−2x=−4 z tego co wyliczyłem wcześniej czyli
2x=4
x=2
y=2−1=1
12 kwi 09:32
5-latek: miało być
−2x=−4
x=2
Podstawiamy wyliczone x do równania prostej y=−x+3 to y= −2+3=1
mamy S=(2,1)
12 kwi 09:33
5-latek: Witaj
Janek 
Wczoraj skierowałem zapytanie o ta ksiazke wiec mysle ze jutro dostane odpowiedz .
WIdzisz jak to jest . Trzeba tlumaczyc co z czego
12 kwi 09:36
kleszcz: ok, wiem nie wiem czemu się pomyliłem w czymś tak banalnym.
12 kwi 09:36
kleszcz: *nie wiem
12 kwi 09:36
Janek191:
To teraz oblicz współrzędne punktu B.
| | xa + xb | | ya + yb | |
xs = |
| ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Podstaw i licz
12 kwi 09:38
kleszcz: tak to akurat wiem

.
12 kwi 09:39
5-latek: Nie ma ze wiem
Pokaz jak liczysz
12 kwi 09:40
kleszcz: Wyszło B(5, 4) dzięki.
12 kwi 09:43
kleszcz: 2=−1+xb2/*2
1=−2+yb2/*2
12 kwi 09:45
5-latek: To jeszcze odpowiedz na pytanie z 9:14
12 kwi 09:47
kleszcz: Symetralna odcinka − prosta prostopadła do danego odcinka i przechodząca przez jego środek.
Symetralna dzieli odcinek na dwie równe połowy.
12 kwi 09:51
5-latek: Dobrze.
No to teraz odwróćmy to zadanie i masz dane dwa punkty A=(−1,−2) i B= (5,4)
Napisz równanie symetralnej odcinka AB
12 kwi 09:53
kleszcz: Trzeba wyliczyć równanie prostej /AB/ później skorzystać z tego że symetralna będzie
prostopadła.
Trzeba wyliczyć środek AB i później chyba podstawić do wzoru aby mieć współczynnik b dobrze
mówię?
12 kwi 09:59
kleszcz: A nie jeszcze chyba punkty wspólne wyliczyć.
12 kwi 10:02
5-latek:

Nie ma potrzeby wyliczania punktów wspólnych
Jak zwykle zaczynamy od rysunku
Tera już widać co mamy robic
1. Napisac równanie prostej AB (w sumie to potrzebny jest tylko jej wspolczynnik kierunkowy by
znaleźć wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do AB (jeśli chcesz pisać cale równanie
to pisz
2. Wyznaczyc srodek S odcinka AB (ze wzorow na srodek odcinka
3. Napisac równanie prostej prostopadlej do AB i przechodzącej przez punkt S
12 kwi 10:11
kleszcz: No tak ciężka ta geometria analityczna dużo zróżnicowanych zadań jest na próbnej z cke było
dużo zadań
i jeszcze z pierwiastkami były to po prostu człowieka jasna cholera trafiała

.
12 kwi 10:14