błagam o szybką pomoc
basia: Kąt rozwarty równoległoboku ma miarę120 stopni, a jego dłuższy bok ma 14 cm. Wysokość
równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli bok na odcinki w stosunku
3:4. Oblicz pole i obwód równoległoboku
12 kwi 08:45
Janek191:

Mamy
a = 3 x + 4 x = 14
7 x = 14
x = 2
h = 6
√3
Pole równoległoboku
P = a*h = 14*6
√3 = 84
√3 [ cm
2]
=========================
b = 12
Obwód
L = 2 a + 2 b = 2*14 + 2*12 = 28 + 24 = 52 [ cm]
===================================
12 kwi 08:59
5-latek: A co jest powodem ze potrzebujesz szybkiej pomocy w niedziele ?
12 kwi 09:22