Funkcja f(x) = -3cos(300^o - 3x) przyjmuje najmniejsza wartosc dla:
Prezesik: Funkcja f(x) = −3cos(300o − 3x) przyjmuje najmniejsza wartosc dla:
A. x=10st
B. x=40st
C. x=70st
D. x=100st
−3cos(300o − 3x) = 3cos(300o − 3x)
3cos(300o − 3*70o) = 3cos(90o) = 0 (sprawdzenie odpowiedzi C)
3cos(300o − 3*100o) = 3cos(0o) = 3 (sprawdzenie odpowiedzi D)
A jednak jest odpowiedź D... powie ktoś gdzie błąd?
12 kwi 00:10
Qulka: bo przed 3 we wzorze masz '− ' więc D to −3
12 kwi 00:23
Prezesik: a to nie jest tak, że w cosinusie mozna opuscic minus?
12 kwi 00:24
Qulka: jak minus dotyczy kąta , a nie funkcji
12 kwi 00:26
Qulka: cos (−α) = cosα tak, ale −cosα to −cosα
12 kwi 00:26
Prezesik: mozna prosic o jakies przyklady kiedy mozna a kiedy nie? wtedy najlepiej zapamiętam
12 kwi 00:27
Prezesik: ok dzięki
12 kwi 00:27
Qulka:

cosx (niebieska) to nie to samo co −cosx (zielona)
ale to to samo co cos(−x) (niebieska)
12 kwi 00:29