Matura, a rozpisywanie się. Zadanie + Pytanie
Tomasz: Witam. W ramach przygotowania do matury otrzymałem między innymi takie zadanko:
Punkty A(1,5) i B(3,1) są wierzchołkami kwadratu ABCD położonego w całości w I ćwiartce układu
współrzędnych. Wierzchołek C jest jednocześnie środkiem okręgu o1, którego promień ma długość
√5 . Okrąg o1 przecina boki kwadratu ABCD w punktach P i Q. Oblicz pole trójkąta PQR, gdzie
R jest środkiem symetrii kwadratu ABCD.
Na pierwszy rzut oka wydaje się ono być skomplikowane i faktycznie można sobie je strasznie
skomplikować. Można jednakże rozwiązać je w niecałą minutkę logicznie. Okrąg z punktu C
przecina kwadrat dokładnie w 2 miejscach, a prowadząc odcinek między punktami przecięcia
widzimy, iż powstały trójkąt jest prostokątny. Zatem pole trójkąta, które jest głównym celem
ów zadania liczymy ze wzoru √5 * √52 ( a*h2 ). Przedstawiłem nauczycielowi
takie rozwiązanie, a on oznajmił mi, iż zadanie tego typu można by prawdopodobnie dostać wiele
punktów, a za rozwiązanie w takim stylu dostałbym maksymalnie 2−3 punkty.
Poważnie ? Matematyka to logika. Rozwija logiczne myślenie i wykuwanie kolejnych wzorów daje
nam możliwość spojrzenia na problem pod innym kątem. Zatem naprawdę muszę poświęcać prawie pół
godziny (tyle zajęło mi wykonanie tego zadania. Algebraiczne znalezienie punktu C i D, Q i P,
długości boków RQ QP PR i policzenie pola korzystając z odpowiedniego wzoru, pomijając już, że
po drodze były przynajmniej dwa równania kwadratowe do policzenia) i ponad stronę a4 na
rozwiązanie ? Przecież twórca tego zadania specjalnie je tak sformułował, aby osoba znająca
się na rzeczy potrafiła wskazać wynik bez zbędnego tracenia czasu tym bardziej, że prawie 30
min na maturze, na 1 zadanie to szaleństwo.
Discuss.
11 kwi 23:59
PW: Jakie znowu rachunki straszne? Liczysz długość boku kwadratu:
a = 2√5.
Stwierdzasz, że okrąg przecina boki kwadratu w połowie. Tym samym PCQR jest kwadratem o boku
√5, a pole trójkąta PQR jest równe połowie pola tego kwadrat. Pięć minut na rozwiązanie,
dziesięć ze starannym opisem i rysunkiem.
12 kwi 00:23
Tomasz: Zrobiłem to zadanie również na twój sposób, ale to rozwiązanie również jest "zbyt krótkie" na
takie zadanie bo nie wykorzystuje wszystkich informacji zawartych w treści pytania. Tak
przynajmniej powiedział mi mój nauczyciel, który jest w maturalnej komisji egzaminacyjnej.
Prawidłowe rozwiązanie powinno wyglądać tak (rachunki są zbyt długie, więc podaje po prostu
plan działania):
−Rysujemy sobie wykres, na którym będziemy pracować
−wyznaczamy równania wszystkich prostych (AB, AD, BC, CD) oraz punkty C i D
−wyznaczamy punkty P, Q i R
−Liczymy pole.
Doskonale rozumiem, iż w tym zadaniu świetnie widać współrzędne wszystkich punktów na wykresie
i bez problemu można by rozwiązać to zadanko w parę chwil, ale podobno takie rozwiązanie nie
jest właściwe.
13 kwi 02:25
Tomasz: *a raczej nie tyle rozwiązanie nie będzie właściwe, co sposób dotarcia do niego.
13 kwi 02:26