zadania maturalne wielomiany
karolina: pierwiastkami wielomianu w(x)=x3+px+q sa x1,x2,x3 spełniajace warunki ; x2=x1 x3=x1−6.
oblicz log2(p+q)
11 kwi 23:57
karolina: prosze o pomoc
12 kwi 00:17
Eta:
ax
3+bx
2+cx+d=0
ze wzorów Viete
'a :
to dla W(x)=x
3+px+q i x
1=x
2 i x
3=x
1−6
x
1+x
2+x
3=0 ⇒ 3x
1=6 ⇒ x
1=2 to x
2= 2 i x
3= −4
x
1*x
2*x
3=−q⇒ −q= −16 ⇒ q= 16
x
1*x
2+x
1*x
3+x
2*x
3= p ⇒ p= −12 to p+q=4
log
2(p+q) = log
24=
2
12 kwi 02:27
karolina: ale przeciez wzory vietea to gdy Δ>=0 to x1+x2=− ba a x1*x2=ca
12 kwi 10:04
karolina: Dobra dzieki znalazłam te wzory vieta zdziwiłam sie bo nigdy nie mialam czegos takiego na
lekcji.Pozdrawiam
12 kwi 10:13
karolina: a mam jeszcze jedno pytanko da sie to rozwiazac bez tych wzorow ?
12 kwi 10:17
Bogdan:
Można bez wzorów Viete'a: x1 = a, x2 = a, x3 = a − 6
W(x) = x3 + px + q
W(x) = (x − a)(x − a)(x − a + 6) = x3 + (6 − 3a)x2 + (3a2 − 12a)x − a3 + 6a2
6 − 3a = 0 ⇒ a = 2
p = 3a2 − 12a = −12
q = −a3 + 6a2 = 16
log2(−12 + 16) = 2
12 kwi 12:02
Eta:
Można
12 kwi 12:34
karolina: wielkie dzieki
12 kwi 15:12