...
zuzka: Ile różnych rozwiązań ma równanie
x(x+1)2 = (x2+x)(x3+1)
11 kwi 23:06
Qulka:
x(x+1)2(1−x2+x−1)= 0
x(x+1)2(−x2+x)= 0
−x2(x+1)2(x−1)=0
x=0 lub x=−1 lub x=1
11 kwi 23:09
Midas:
x(x + 1)2 − x(x + 1)(x + 1)(x2 − x + 1) = 0
x(x + 1)2(1 − x2 + x − 1) = 0
x(x + 1)2*(−x)(x − 1) = 0
−x2(x + 1)2(x − 1) = 0
11 kwi 23:12
zuzka: nie bardzo rozumiem skąd to i jak z odejmowania dojść do mnożenia ?
x(x + 1)2(1 − x2 + x − 1) = 0
x(x + 1)2*(−x)(x − 1) = 0
−x2(x + 1)2(x − 1) = 0
12 kwi 13:40
zuzka: pomoże ktoś ?
12 kwi 13:44