moduł
tyu:
wyrażenie Ia−1I − IaI dla a∊(0;1) jest równe...?
| | 1 | |
Czy to się liczy w ten sposób, że biorę jakąś liczbę z przedziału a∊(0;1) j np. |
| i |
| | 2 | |
podstawiam do modułu
| | 1 | | 1 | |
Czyli I |
| −1I = I− |
| I więc w module jest liczba ujemna, zatem zmieniam znak |
| | 2 | | 2 | |
przy opuszczaniu znaku modłu

Ia−1I = 1−a
| | 1 | | 1 | |
I |
| I = |
| więc znaku nie zmieniam |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 22:33
Metis: |a−1|−|a|=0
gdzie a∊(0;1)
Równość przyjmie postać:
−a+1−a=0
−2a+1=0
−2a=−1/:(−2)
a={1}{2}
Ale nie pewny.
11 kwi 22:37
Eta: ok
11 kwi 22:40
Metis:
11 kwi 22:41
tyu: Dziękuję.
Chodzi mi bardziej o to czy mój sposób jest prawidłowy do tego typu zadań − o te podstawianie
liczby z przedziału i zmienianie znaku modłu
11 kwi 22:42
Marek216: Podejdz do tego tak że, brak zmiany znaków był by dla a−1≥0 czyli a≥1 (w przypadku 1. wart.
bez.) czyli dla 0,1 trzeba zmienić a dla drógiej nie zmieniasz dla a≥0 czyli dla 0,1 nie
zmieniasz

i zapisujesz sume algebraiczną zredukowaną jako wynik
11 kwi 22:42
tyu: okej. Rozumiem to co piszesz, ale czy
mój sposób też jest ok.
11 kwi 22:45
Marek216: Jeżeli twój sposób polega no podstawieniu liczby z przedziału i ustaleniu zmieny znaku bądz
nie opuszczając wartość bezwzględną dla każdej wartości bezwzględnej to tak. Sry ale nie chce
mi się analizować tego co napisałeś dokładnie.
11 kwi 22:52
tyu: dziękuję i tak
11 kwi 22:56