Wzór i dziedzina funkcji
Natalia: Funkcja g przyporządkowuje długość podstawy trójkąta równoramiennego o obwodzie 20 długość
ramienia tego trójkąta. Podaj wzór funkcji i określ jej dziedzinę.
Proszę o pomoc.
11 kwi 22:33
Qulka:
g(a)=(20−a)/2 = 10 − a/2
D:a∊(0;20)
11 kwi 23:14
Marek216: Trochę to twoje polecenie nie trzyma się kupy, przepisz jeszcze raz a porządnie (pewnie
kwestia− długość ≠długości)
11 kwi 23:15
Natalia: Zgadza się, mój błąd.
Funkcja g przyporządkowuje długości podstawy trójkąta równoramiennego o obwodzie 20 długość
ramienia tego trójkąta. Podaj wzór funkcji i określ jej dziedzinę.
11 kwi 23:22
pigor: ..., funkcja g przyporządkowuje długości podstawy trójkąta równoramiennego
o obwodzie 20, długość ramienia tego trójkąta. Podaj wzór funkcji i określ jej dziedzinę.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to np. tak : z warunków zadania g(a)= r i 2r+a=20 ⇒ g(a)= r i r=
12(20−a) ⇒
g(a)=
12(20−a) i 20−a >0 i a >0 ⇒
g(a)= 10−12a i
D=(0;20) . ...
11 kwi 23:24
mathss: Dziedziną będzie (0,10) ponieważ tylko w tym wypadku jesteśmy w stanie zbudować trójkąt.
A wiec: 2r>a ⇒20−a>a ⇒a<10 i a>0
28 lut 13:32