proszę o pomoc
gosc: Czy x2−y2, to to samo co (x−y)2?
11 kwi 22:29
Kejt: Nie:
(x − y)2 = x2 − 2xy + y2
11 kwi 22:30
Braun:
Nie, ale to samo co (x−y)(x+y)
11 kwi 22:30
52: nie
11 kwi 22:30
Marek216: Nie w żadnym wypadku chyba że x i y =0

Żeby policzyć to 2. to korzystasz ze wzoru na kwadrat różnicy.
11 kwi 22:31
Metis: ... a jeśli już nie jesteś pewny to nie możesz podstawić dwóch dowolnych liczb x i y i porównać
wyniki
11 kwi 22:31
gosc: To dlaczego to wyrażenie zostało rozpisane w ten sposób?
3x2−3y2=3(x−y)(x+y)
11 kwi 22:32
Kejt:
x2 − y2 = (x − y)(x + y) ≠ (x − y)2
11 kwi 22:33
Metis: 3x2−3y2=3(x−y)(x+y)
3 przed nawias.
x2−y2= wzór skróconego mnożenia.
11 kwi 22:34
Marek216: Gdyż po lewej stronie wyciągnięta została trojka przed nawias , i nastepnie skrócono ją z tą z
prawej strony. A po 2.(x−y)(x+y) to nie jest to samo co (x−y)2, bo (x−y)2=(x−y)*(x−y) − 2
minusy w nawiasie a nie jeden.
11 kwi 22:35
gosc: Muszę uprościć wyrażenie
| x2+2xy+y2 | | x+y | |
| , a wynik to |
| |
| 3x2−3y2 | | 3(x−y) | |
11 kwi 22:37
gosc: Muszę uprościć wyrażenie
| x2+2xy+y2 | | x+y | |
| , a wynik to |
| |
| 3x2−3y2 | | 3(x−y) | |
11 kwi 22:37
Metis: x2+2xy+y2 zwiń wzorem skróconego mnożenia.
Mianownik tak jak pisałem wyżej.
Jeden z czynników ulegnie skróceniu. Pamiętaj o dziedzinie.
11 kwi 22:39
Metis: Chociaż tutaj ustalanie dziedziny jest nie na miejscu.
11 kwi 22:40
gosc: | (x+y)(x+y) | | (x+y)(x+y) | | (x+y) | |
| = |
| = |
| |
| 3(x2−y2) | | 3(x+y)(x−y) | | 3(x−y) | |
11 kwi 22:42
Metis:
11 kwi 22:43