Ciąg arytmetyczny
matmaboli: Pierwszy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest cztery razy większy od trzeciego wyrazu tego
ciągu, zaś suma trzech pierwszych wyrazów jest równa 45. Oblicz różnicę tego ciągu
arytmetycznego.
11 kwi 22:26
5-latek: To zapisz te warunki tutaj
11 kwi 22:27
Marek216: Zadanie z ciągami to w głównej mierze zapisanie tego co masz podane

Znasz wzór na ogólny
wyraz ? Jeżeli tak to go zastosuj
11 kwi 22:27
Kejt:
a
2 = a
1 + r
a
3 = a
1 + 2r
a
1 = 4a
3
układzik:
a
1 = 4(a
1+2r)
a
1 + a
1+r + a
1 + 2r = 45
do rozwiązania
11 kwi 22:27
Marek216:
11 kwi 22:29