Ułamek okresowy do kwadratu
Alli: Oblicz (0, (3))2
11 kwi 22:15
Marek216: Zamień to na ułamek zwykły i podnieś do kwadratu, umiesz to zrobić ?
11 kwi 22:16
11 kwi 22:16
Marek216: Mógł sam pomyśleć

Sposob na zamianę jeżeli rozwinięcie nie jest takie oczywiste dla zamiany na ułamek :
x=0,(3)
10x=3,(3) I−x
9x= 3
x=3/9 = 1/3
11 kwi 22:18
Bornie: Do wyboru mam odpowiedzi A) 0,(1) B. 0,0(9) C) 0,0(6) D, 0,0(3)
11 kwi 22:23
11 kwi 22:25
Marek216: 1/3 do kwadratu to 1/9 tak ? Podziel sobie to na kalkulatorze i zobacz bliżej którego wyniku
jest twój
11 kwi 22:25
Metis: Rozwiązanie podane na widelcu, a ty nie chcesz pomyśleć
11 kwi 22:25
wiesia: wyznacz współrzędne punktu przecięcia wykresu f(x)=(2/7)x+3 i g(x)=({14}/2)x−3.
12 kwi 11:52
wiesia: przedstaw liczbę log525/64 za pomocą a,jeśli a=log58
12 kwi 11:57
5-latek: czemu nie zakladsz nowego tematu ?
12 kwi 12:00
PW: wiesiu, zakładamy nowy wątek, bo powstaje groch z kapustą, gdy odpowiadamy na trzy pytania
jednocześnie.
12 kwi 12:01