aa
Hugo:

Cztery identyczne ładunki dodatnie Q umieszczono w wierzchołkach kwadratu o boku a. W środku
symetrii kwadratu umieszczono ładunek ujemny q, który utrzymał cały układ w równowadze.
Znaleźć wartość ładunku q.
Q
11 kwi 22:04
Hugo: jak to zrobic

?
11 kwi 22:04
52: To jest chyba zasada superpozycji.
11 kwi 22:04
Hugo: chyba tak

czyli jak?
F = kqq/d
2
11 kwi 22:16
Saizou :
kiedyś to umiałem
11 kwi 22:19
11 kwi 22:33
Hugo: cos znalazlem ze Fx = kQ2/a2 + √2/2*kQ2/2a2 + kQq/0,5a2
pierwsze odpowiada bokowi dwa pozostale odpowiadają połowie przekątnych
11 kwi 22:42
Qulka: mam to sprawdzać czy liczyć od początku?
11 kwi 22:48
Radek:
Pani Qulko pomoże Pani studentowi z fizyki ?
11 kwi 22:50
Hugo: prosze policz ehm od początku
11 kwi 22:52
Qulka: na Twoim rysunku niebieskie to są 3 siły odpychające od 3 ładunków w rogach czerwony ma je
równoważyć
| | kQ2 | |
więc od tych po bokach siła F1 = |
| =F3 |
| | a2 | |
| | kQ2 | |
wypadkowa z tych dwóch sił Fw = √2 |
| |
| | a2 | |
| | kQ2 | |
dodatkowo siła od tego naprzeciwko po przekątnej F2 = |
| |
| | 2a2 | |
| | (2√2+1)kQ2 | |
czyli odpychająca to suma Fw +F2 = |
| |
| | 2a2 | |
| | 2kQq | |
zatem czerwona przyciągająca Fp = |
| |
| | a2 | |
ma równoważyć
skracamy
11 kwi 23:02
11 kwi 23:09
Hugo: Qulka będziesz tu jeszcze troche? bo mam jeszcze takie...
11 kwi 23:10
Qulka: trochę będę
11 kwi 23:10
Radek:
A jutro Pani będzie od rana ?
11 kwi 23:13
Qulka: jutro wyjątkowo pracuję
11 kwi 23:15
Hugo: Radek: za wysokie progi na twe nogi
11 kwi 23:16
Radek:
O nie a ja chciałem kilka zadań z fizyki dosłownie 5 i troszke z rachunku praw
11 kwi 23:17
Radek:
Na Twoje Hugo tym bardziej.
11 kwi 23:17
Qulka: jutro od 8.00 do 22.00 jestem w pracy z daleka od kompa
11 kwi 23:19
Radek:
A może Pani dziś rzucić okiem na te zadania nie chodzi mi o wszystkie oczywiście tylko o
wybrane
1,10,11,12,13
11 kwi 23:31
Qulka: numerki bardzo sympatyczne

ale może jakiś link dodatkowo
11 kwi 23:33
Hugo: 
1.Powłoka o promieniu R jest naładowana ładunkiem Q. Proszę znaleźć natężenie pola
elektrycznego oraz potencjał w dowolnym punkcie przestrzeni.
2. Dana jest nieskończona płaszczyzna, naładowana ładunkiem elektrycznym ze stałą gęstością
powierzchniową . Proszę znaleźć natężenie pola elektrycznego w odległości z od płaszczyzny
11 kwi 23:36
Hugo: tam jest sigma w tym nie zamalowantm kwadracie
11 kwi 23:38
11 kwi 23:40
11 kwi 23:40
Radek:
Założę nowy temat
11 kwi 23:40
Hugo: 1. to bedzie poprostu E = kQ/R
2 

k = 9*10
9
11 kwi 23:42
Qulka: 1 ok
11 kwi 23:45
Hugo: a II

?
12 kwi 00:06
Hugo: mamy sigme, szukają natężenia pola
12 kwi 00:06
Hugo: sigma = Q/S
S = r
2 

E = kQ/R
2
E = k *sigma

?
12 kwi 00:07
12 kwi 00:10
Hugo: o co chodzi


jest troche inaczej w odp
12 kwi 00:11
12 kwi 00:13
Qulka: o prawo gaussa
12 kwi 00:13
12 kwi 00:15
Hugo: jak to wyprowadzilas ;−;
12 kwi 00:15
Hugo:
jedyny wzór tym epsylonem małym co widze to
oraz
12 kwi 00:19
12 kwi 00:21
Hugo: chyba zeby S? przestawic jako 2 * pi * r

sigma = Q/ 2pi * r
| | 1 | |
2 pi * r za pomocą wzoru na k = |
| |
| | 4*pi*epsylono | |
12 kwi 00:23
Hugo: | | 1 | |
wtedy 2pir = |
| |
| | k*2epsylono | |
em... no juz patrze na twoje
12 kwi 00:24
Hugo: co to za ksiazka

?
12 kwi 00:30
Qulka: jezierski kołodka sierański Fizyka wzory i prawa
12 kwi 00:39
Hugo: a odnośnie pierwszego zadania
http://scr.hu/2pdc/umchk
Powłoka o promieniu R jest naładowana ładunkiem Q. Proszę znaleźć natężenie pola elektrycznego
oraz potencjał w dowolnym punkcie przestrzeni.
to tam jest dla R>r i R<r czyli jak
12 kwi 00:42
12 kwi 00:44
Hugo: juz czytam o WIelka

!
12 kwi 00:53
Hugo: Popaczam jutro doutrwalam i biore sie za indukcje

mam nadzieje ze jutro o podobnej porze
bedziesz
Cudownego snu życzę i dziękuję bardzo !
12 kwi 00:55