Trygonometria
hejoszki: Ponownie hej. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać to banalne zadanie z trygonometri? Już tyle
przerobiłam tych zadań, że teraz coś mylę i nie mam pomysłu już co

Oblicz wartość wyrażenia,
*rysunek*
wykorzystując dane z rysunku:
| | cos α + sin α | |
a) |
| |
| | sin α − cos α | |
Moje rozwiązanie:
Najpierw bok z pitagorasa
czyli x =
√2
| | √3 | |
cos α = |
| − po usunięciu niewymierności z mianownika |
| | 3 | |
| | √6 | |
sin α = |
| − też po usunięciu niewymierności |
| | 3 | |
| | √33 + √63 | | √93 | |
a) |
| = |
| = |
| | √63 − √33 | | √33 | |
3√3
w odpowiedziach jest wynik 3+2
√2
11 kwi 21:15
hejoszki: Kurcze, te ułamki trochę źle wyszły ale te jakby całości to mianownik
11 kwi 21:16
Mila:
| | √3+√6 | | √6+√3 | |
= |
| * |
| = usuwam niewymierność z mianownika⇔ |
| | √6−√3 | | √6+√3 | |
| | 6+2√18+3 | | 9+6√2 | |
= |
| = |
| = [√18=√9*2=3√2 ] |
| | 3 | | 3 | |
=3+2
√2
=====
11 kwi 21:26
hejoszki:

*nie umiem zrobić pierwiastka na rysunku*
11 kwi 21:27
hejoszki: Dziękuję
11 kwi 21:30
5-latek: Nie wolno tak robic
√3+
√6≠
√9
bo
√3≈1,73
√6≈2,45 to daje ponad 3 a
√9= 3
√3+
√6 =
√3+
√6 i tak zostawiasz bo to jest liczba niewymierna
Tak samo
√ 6−
√3 ≠
√3
| √3+√6 | | 3 | |
| * |
| = licz dalej |
| 3 | | √6−√3 | |
11 kwi 21:33
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
11 kwi 21:34
5-latek:

ja pierwiastek rysuje tak
11 kwi 21:38
Metis: Prawie jak trójka na szubienicy
11 kwi 21:39
5-latek: Czesc

tak wlasnie ma być .
Michal popatrz na koncowke 21:15
11 kwi 21:41
5-latek: Poniekad Gustlik ma racje pisząc o bledach
11 kwi 21:42
hejoszki: dzięki wszystkim
11 kwi 22:15
5-latek: I nie rob więcej takich bledow OK
11 kwi 22:16
Metis:
11 kwi 22:17