proszę o pomoc
gosc: Wyznacz wartości a i b dla których wielomiany: W(x)=2x3+7x2−7x+a i P(x)=(x+1)(2x2+bx−12) są
równe.
11 kwi 20:00
Benny: Uporządkuj wielomian P(x)
Wielomiany są równe, jeśli mają taką samą dziedzinę i te same współczynniki przy tych samych
potęgach
11 kwi 20:01
gosc: P(x)=2x3+bx2−12x+2x2+bx−12
co teraz?
11 kwi 20:04
Benny: Wymnożyłeś tylko ten wielomian, nie jest uporządkowany. Po uporządkowaniu musisz porównać
współczynniki jak pisałem wyżej.
11 kwi 20:05
gosc: P(x)=2x3+2x2+bx2+bx−12x −12
W(x)=2x3+7x2−7x+a
w potędze 3 są takie same współczynniki, jak to teraz rozpisać?
11 kwi 20:10
Benny: Nie rozumiesz o co mi chodzi
P(x)=2x3+bx2−12x+2x2+bx−12
P(x)=2x3+x2(b+2)+x(b−12)−12
7=b+2
b−12=−7
a=−12
b=5
11 kwi 20:15
gosc: A co się stało z tą 12, która była między +bx2 a 2x2?
11 kwi 20:19
gosc: Dobra, już rozumiem. Dzięki za pomoc.
11 kwi 20:22