Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz:
Zosia: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz:
| | E( n √2) | | 2 | | 2 | |
lim n→∞ |
| = lim n→∞ E (n √ |
| )n = |
| |
| | E (n √3) | | 3 | | 3 | |
czy E to funkcja część całkowita, przewiduje wynik ale nie jestem do końca pewna jak
uzasadnić.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
11 kwi 19:29
Saizou :
dla części całkowitej mamy taką zależność
x≤[x]<x+1
zatem
n
√3≤[n
√3]<n
√3+1 n
√2≤[n
√3]<n
√2+1
wówczas możemy oszacować
| | √2 | | √6 | |
zatem an= |
| = |
| przy n→∞ |
| | √3 | | 3 | |
11 kwi 19:33
Saizou :
w ogóle co ja napisałem ? oczywiście że źle xd
x−1≤[x]<x
n
√2−1≤[n
√2]<n
√2 n
√3−1≤[n
√2]<n
√3
ale granice pozostaną takie same xd
11 kwi 20:12
Zosia: czyli E − to znak funkcji część całkowita
| | n√2 −1 | | √6 | |
zatem granica |
| = |
| − tak? |
| | n√3 | | 3 | |
11 kwi 20:26
Saizou : ale dlaczego znak ?
a granica jest ok
11 kwi 20:28
Zosia: Mam na myśli inny sposób zapisu. Znak to za duże słowo, ponieważ Ty zapisałeś za pomocą [ ] −
jak dotąd spotkałam się z takim zapisame
tutaj mam tylko E, dlatego pytam.
granica powinna wyjść 23
11 kwi 20:48
Saizou :
| | 2 | |
na pewno nie, bo nawet sprawdzałem w zbiorze zadań, a nawet w dwóch i mają wynik √ |
| |
| | 3 | |
11 kwi 20:49
Zosia: Mam jeszcze pytanie do dwóch przypadków. Nie wiem jak zabrać się do ciągu mniejszego i
większego
lim n→∞ (n+1)√2n + 3 = granica 1 (pierwiastek stopnia: n+1 )
czy w ten sposób
1 ≤ (n+1)√2n + 3 ≤ (n+1)√2n + 2n
stąd wynika granica 1
oraz drugi przypadek
lim n→∞ n√3 + sin n
1 ≤ n√3 + sin n ≤ n√3 + 3
Proszę o wskazówki
11 kwi 20:56
11 kwi 20:57
Saizou :
n√a=a
1/a, zatem
| | 1 | | 2n+3−2n−2 | |
(2n+3)1/n+1=( |
| )1/n+1=( |
| )1/n+1= |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
| | −2n−2 | | 1 | |
=(1+ |
| )1/n+1=(1+ |
| )1/n+1= |
| | 2n+3 | | | |
| | 1 | |
(1+ |
| )2n+3/−2n−2)−2n−2/2n+3)1/n+1= |
| | | |
| | 1 | |
(1+ |
| )2n+3/−2n−2)−1/2n+3→e0=1 przy n→∞ |
| | | |
11 kwi 21:37