Trygonometria
Olka: Mógłby ktoś podać kilka zadanek z równań trygonometrycznych takich na maturkę rozszerzoną.
Większość zadań z portali przerobiłem ale nadal mam z tym problem.
Mam nadzieję że znajdzie się ktoś tak dobry
11 kwi 19:22
Benny: 5−latek miał trochę zadanek może coś Ci podrzuci
11 kwi 19:24
Miśka: Ja również!
11 kwi 19:26
5-latek: Poczekaj chwile zaraz cos znajde
11 kwi 19:27
Olka: Pewnie że poczekam
11 kwi 19:30
Miśka: a) sinx=|sinx| , gdy x∊<0;2π>
b) sin
4 x+cos
4x=1
c) 2sin2x+1/tgx+4cosx
Możesz również przesłać swoje odpowiedzi, by porównać
11 kwi 19:31
Olka: b) x∊{2kπ , π2 +2kπ , −π2 +2kπ} ?
11 kwi 19:38
5-latek: No to proszse
| | 3x | | 3x | |
Nr 1. 1−5x= (cos |
| −sin |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
nr 2 sin
2x(tgx+1)= 3sinx(cosx−sinx)+3
Nr 3 cos
2x+3sin
2x+2
√3sinxcosx=1
I na koniec dwa takie lattwe
| | π | | π | | | |
nr4 sin( |
| +x)−sin |
| −x)= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2√2 | |
nr5 (
Mysle ze na razie wystarczy
11 kwi 19:39
5-latek: W 1 równaniu ma być 1−sin5x=
11 kwi 19:40
Olka: Dziękuję czyli będę miała co robić
11 kwi 19:41
5-latek: Jak skończysz to napisz jeszcze CI podrzuce
11 kwi 19:45
Miśka: Olka, a jak do tego doszłaś?
11 kwi 19:45
Miśka: Mi wyszło równanie sprzeczne i sądziłam, ze pewnie jest źle
11 kwi 19:46
5-latek: I za szybko pisałem Wszedzie ma być nr1. nr 2. nr3. nr4. nr5. i dopiero równanie
11 kwi 19:48
Olka: c) x∊{π2 +2kπ ,−π6 +2kπ , 7π6 +2kπ }
11 kwi 19:48
Miśka: W c) x= 12 π +kπ , x= 16 π +kπ , x= 56 π = 2kπ
11 kwi 19:50
Olka: sin4+cos4=(sin2+cos2)2+2sin2cos2
11 kwi 19:50
Olka: c) x∊{π2 +kπ,−π6+2kπ,7π6+2kπ}
Chyba tak powinno być
11 kwi 19:53
5-latek: I jeszcze znalazłem takie ciekawe
(1+cos4x)sin4x=cos22x
11 kwi 19:53
Miśka: To wiem, ale jak później wyliczyłaś z tego x?
11 kwi 19:54
Olka: sin2x+cos2x=1
11 kwi 19:55
Olka: W zad nr.1 powstaje mi równość sin5x=2sin
3x2cos
3x2
I nie bardzo wiem jak dalej ... może tak sin5x=sin
6x2+sin0x
11 kwi 20:04
5-latek: Podpowiedz masz dojść do postaci sin5x−sin3x=0 i potem wiadomo co robic .
11 kwi 20:08
Olka: A no tak sin5x=sin6x2+sin0x ⇔sin5x−sin6x2=0 ⇔ sin5x−sin3x=0 ?
11 kwi 20:12
Olka: Nr 1. Odp x∊{2kπ , π8 + kπ2 , −π8 +kπ2 } ?
11 kwi 20:17
Olka: Da się jakoś zwiększyć czcionkę?
11 kwi 20:19
52: pisz U zamiast u
11 kwi 20:19
Marek: Zamiast "u" użyj "U"
11 kwi 20:20
Benny: Coś mi się wydaje że to nr 1 źle masz
11 kwi 20:20
5-latek: Chciałbym zobaczyć rozwiązanie do końca
czyli sin5x−sin3x=0
Ze wzoru na roznice sinusow dostajemy co? i dalej
11 kwi 20:22
Benny: 5−latek, podrzuć odpowiedź do tego nr 1, sprawdzę sobie wynik tylko
11 kwi 20:23
Eta:
| | π | | π | |
1/ x= kπ v x= |
| +k* |
| , k∊C |
| | 8 | | 4 | |
11 kwi 20:27
5-latek: Mam do zadania taka odpowiedz
11 kwi 20:27
Benny:
11 kwi 20:28
5-latek: Beny
Dla Ciebie znalazłem takie równania
| | 1 | |
nr 1. tg22x+2√3tg2x+3+ctg2(4x+ |
| π)=0 |
| | 6 | |
Nr2 . cos
62x= 1+sin
4x
nr3. log
0,5sin2xsinx=0,5
Nierownosc
nr4. Dla jakiej wartości x z przedzialu <0,π> spelniona jest nierownosc
√cosx−sinx≥sinx−o,5
nr5. Rozwiaz graficznie nierownosc
|sinx|*cosx≥0,25
(tu mam wskazowke zastosuj wzor na sin2x
11 kwi 20:38
Benny: Jak znajdę chwilę to rozwiąże. Na razie muszę zająć się polskim
11 kwi 20:41
5-latek: A w miedyczasie pomagaj tez koleżance OK
11 kwi 20:42
5-latek: Jezyk polski tez jest wazny .
11 kwi 20:44
Benny: W szczególności gdy ma się wymagającą nauczycielkę. 12/21 osób ma zagrożenie
11 kwi 20:48
5-latek: tak to już jest
Dla nauczyciela jego przedmiot jest najważniejszy
11 kwi 20:50
Braun:
To raczej nie świadczy o winie nauczycielki tylko o ''inteligencji'' Twojej klasy.
Jednym słowem porażka...
11 kwi 20:50
Benny: Nikt tu nie mówi o winie nauczycielki, mówię, że jest wymagająca. Wszystkie klasy miały z nią
tak samo. Nie ma co się przejmować
11 kwi 20:55
52: Benny trzeba się cieszyć

Dużo się nauczysz i matura pójdzie gładko i na studiach nie będziesz mieć większych problemów
(przynajmniej z początku)
11 kwi 20:57
Benny: Coś mi w tym 1 zamiana ctg nie wychodzi
12 kwi 10:55
Marek216: Mam parę zestawów z operonu plus ks. zadania z rozwiązaniami, kiełbase daj maila to ci prześle
to
12 kwi 11:01
Benny: Prześlesz mi to, czyli co?
12 kwi 11:03
Marek216: jak chcesz, mail, facebook, gg co chcesz.
12 kwi 11:08
Benny: ale co Ty chcesz mi przesłać?
12 kwi 11:09
Marek216: A co jest napisane na samej górze ?
12 kwi 11:10
Marek216: "Trygonometria
Olka: Mógłby ktoś podać kilka zadanek z równań trygonometrycznych takich na maturkę
rozszerzoną.
Większość zadań z portali przerobiłem ale nadal mam z tym problem.
Mam nadzieję że znajdzie się ktoś tak dobry emotka emotka "
12 kwi 11:10
Benny: Dobra myślałem, że Ty coś ode mnie chcesz
12 kwi 11:16
5-latek: | | π | |
(tg2x+√3)2+ctg2(4x+ |
| )=0 |
| | 6 | |
dalej już pewnie wiesz
12 kwi 11:33
5-latek: Podbije może zobaczysz
12 kwi 11:38
5-latek: Olka ma co robic

Ty może faktycznie zaloz nowy temat dla siebie tak jak proponowal Tobie
Kacper
12 kwi 11:39