Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x) = − 1x+1−2 . Do zbioru A należą
wszystkie punkty wykresu tej funkcji , których obie współrzędne są całkowite. Zatem do zbioru
A :
a)należy jeden punkt
b)należą 2 punkty
c)należą 3 punkty
d)należą 4 punkty
b)
| 1 | 1 | |||
Wyrazenie − | −2 będzie całkowite kiedy − | będzie całkowite (to powinno być | ||
| x+1 | x+1 |
| 1 | −1 | |||
Podam jeden x =0 bo − | = | =−1 jest całkowity | ||
| 0+1 | 1 |
| 1 | 1 | |||
wezmy np. x=3 to − | = − | nie jest ten ułamek liczba calkowita | ||
| 3+1 | 4 |