Jeśli sin x = -5/13 to cos(90+x) jest rowny
Prezesik: Jeśli sin x = −5/13 to cos(90+x) jest rowny
A. 5/13
B. 12/13
C. −5/13
D. −12/13
nie mam pomyslu na to zadanie ; /
11 kwi 18:44
J:
= −sinx
11 kwi 18:48
kix:
może wzór redukcyjny pomoże
11 kwi 18:48
J:
to wynika ze wzoru redukcyjnego
11 kwi 18:49
kix: dla mnie to oczywiste, podpowiedź kierowałem do Prezesa
11 kwi 18:51
Prezesik: to ta trygonometria nie jest taka straszna jak myślałem

cos(90+x) = −sin x = 5/13
dziękuję ślicznie
11 kwi 19:13
Prezesik: a takie pytanko jeszcze, gdyby x = 0 to by było cos 90stopni i czy nie byłaby to jeszcze
pierwsza ćwiartka(bez zmiany znaku)?
11 kwi 19:34
Prezesik: dobra juz sie dowiedzialem od znajomego dlaczego minus nawet w x=0, więc pytanie nieaktualne,
jeszcze raz dzięki
11 kwi 20:02