planimetria
cntrl: Boki trójkąta mają długość 2 i 3, a kąt między nimi ma miarę 60o. Ile wynosi trzeci bok?
11 kwi 17:36
Janek191:
Tw. cosinusów
11 kwi 17:38
5-latek: Można tez policzyć z twierdzenia Regiomontana (tangensów )
11 kwi 17:54
cntrl: no tak... dziękuję !
11 kwi 18:08
5-latek:

Chociaz teraz tego twierdzenia się nie używa (to pokaze inny sposób na rozwiązanie tego
rojkata
możesz np. tak
| | a*sin 60 | |
1.tgα= |
| |
| | b−a*cos60 | |
| | b*sin60 | |
2. tgβ= |
| |
| | a−b*cos60 | |
c= 2Rsin60
11 kwi 18:20