matematykaszkolna.pl
Wyjaśnienie różnicy pomiędzy tg a ctg - trygonometria Mila: rysunekHej. Mam takie pytanie z trygonomertri Jeśli tak jak na rusynku mam obliczyć długość x to muszę korzystać z tangensa czy z cotangensa, czy to nie ma żadnej różnicy?
11 kwi 17:26
Tadeusz: bez różnicy −emotka
11 kwi 17:27
Mila: Ok. Dziękuję emotka
11 kwi 17:28
5-latek: Zmien nick bo Mila to Mila emotka Po drugie napisz defincje tutaj tangensa i cotangensa . czego to sa stosunki
11 kwi 17:28
dero2005: w trójkącie suma kątó jest równa 180o jeżeli masz jeden kąt 24 o drugi 90o to trzeci wynosi 180−24−90 = 66 z wzoru sinusów
x 20 

=

sin24o sin66o 
 20*sin66o 
x =

sin24o 
11 kwi 17:30
hejoszki: 5−latek: to jak jest jedna Mila to drugiej już nie może być? emotka Definicję znam na pamięć, po prostu mnie zastanoawiało czy jest jakaś różnica, np. jeśli x leży naprzeciwko to korzystamy z tg a jak przy kącie to z ctg. Tylko tyle potrzebowałam. Jeśli bez różnicy to ok, miej do zapamiętania przynajmniej. *zmieniłam nick żeby nie było spiny...
11 kwi 17:39
5-latek: I dzięki serdeczne emotka
11 kwi 17:44
Mila: Nie o to chodzi, że nie może być druga Mila. Jestem tu na forum dość długo i rozwiązałam sporo zadań, jeśli wpiszesz w wyszukiwarce Środek okręgu wpisanego w trójkąt Mila , to znajdziesz rozwiązane zadania. Albo trapezy Eta, to zobaczysz pięknie rozwiązane zadania przez Etę. Zatem droga Milu, napisz inne imię i korzystaj z naszych zasobów i pomocy. Ja osobiście lubię zwracać się do kogoś po imieniu a nie po kodzie.
11 kwi 22:31