Twierdzenia graniczne, nierówność Czebyszewa
kotlet: Witam, proszę o pomoc przy rowiązaniu zadania:
Wykonano 200 rzutów symetryczną monetą jakie jest prawdopodobieństwo że liczba wyrzuconych
orłów będzie z przedziału 988,105]?
a więc tak, n=200, p=1/2 i tutaj chyba muszę skorzystać z nierówności Czebyszewa?
czyli δ2=D2X=npq=50
μ=EX=np=100
P(88<X≤105)=... i co dalej z tym mam zrobić? nie umiem korzystać z tego twierdzenia...
11 kwi 17:13
kotlet: przepraszam, nie zauważyłem, że jest źle wpisany przedział − oczywiście (88,105]
11 kwi 17:14