C. Arytmetyczny i geometyczny
Dawid: trzy liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny dają w sumie 39.Jeśli pierwszą i ostatnią liczbę
pomniejszymy o 3 zaś od drugiej odejmiemy 5, to otrzymamy róznice w tej samej kolejności
utworzą ciąg geometryczny.Wyznacz ciąg arytmetyczny
11 kwi 17:06
Tadeusz:
a b c tworzą ciąg arytmetyczny o sumie 39 .... to b=13
Inaczej możemy go więc zapisać jako
13−r 13 13+r
10−r 5 10+r tworzą ciąg geometryczny, zatem:
25=(10−r)(10+r)
r
2=75 ⇒ r=5
√3 i wszystko jasne −
11 kwi 17:26
Janek191:
x , x + r, x + 2 r − ciąg arytmetyczny
x + (x + r) + ( x + 2r) = 39
3 x + 3 r = 39
x + r = 13 ⇒ r = 13 − x ⇒ 2r = 26 − 2 x
−−−−−−−−−−−−
x − 3 , x + r − 5 , x + 2 r − 3 − ciąg geometryczny
więc po podstawieniu 13 − x za r otrzymamy
x − 3 , 8 , 23 − x
8
2 = ( x − 3)*( 23 − x)
64 = 23 x − x
2 − 69 + 3 x
x
2 − 26 x + 133 = 0
Δ = 676 − 4*1*133 = 676 − 532 = 144
√Δ = 12
| | 26 − 12 | | 26 + 12 | |
x = |
| = 7 lub x = |
| = 19 |
| | 2 | | 2 | |
więc
1) 7 + r = 13 ⇒ r = 6
Ciąg arytmetyczny : 7, 13, 19
=========================
W 2) przypadku jest c. arytmetyczny malejący.
11 kwi 17:27
Tadeusz:
.... no tak ...od drugiej odejmujemy 5 ... to będzie 8 a nie 5 −:(
10−r 8 10+r
64=100−r2 r=6
11 kwi 17:43