ciąg ary. i geometryczny
Wojtek: Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg(1/a. 1/b, 1/a+b+c) jest geometryczny
.Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego/
11 kwi 16:58
5-latek: Wojtek tez się zastaniawiam nad tym zadaniem
Może zrobić tak
| | a+c | |
Z ciągu arytmetycznego b= |
| |
| | 2 | |
z ciągu geometrycznego
| | 2 | | 1 | | 2 | |
teraz ( |
| )2= |
| * |
| |
| | a+c | | a | | 3(a+c) | |
Może tym tropem pojsc
11 kwi 17:25
Dawid: Po wyliczeniu wyszło mi że 4a2+2ac+2c2=0
11 kwi 19:15
Wojtek: w odpowiedzi ma wyjść 1/3
11 kwi 19:16
Godzio:
2b = a + c
| 1 | | 1 | |
| = |
| (a + c + b) = (2b + b) = 3b |
| b2 | | 3ab | |
3a = b
11 kwi 19:17
Wojtek: może
2c2=−4a2−2ac
c2=a(−4a−2c)
c2/−4a−2c=a
nie wiem
11 kwi 19:18
5-latek: Pomysl dobry tylko niepotrzebnie skomplikowałem
11 kwi 19:26