ciągi
Playa: Trzy liczby, których suma równa się 28, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są również
pierwszym , drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby
1 gru 16:44
Xxxxx:
9 gru 20:19
yyy:
a,a+r, a+3r −− tworzą ciąg geom
to (a+r)
2=a(a+3r) ⇒ .... r
2−ar=0 ⇒ r=0 lub r=a
oraz
a+a+r+a+3r=28 ⇒ 3a+4r=28
| | 28 | |
dla r=0 −− ciąg stały 3a=28 ⇒ a= |
| |
| | 3 | |
| | 28 | | 28 | | 28 | |
|
| , |
| , |
| −−− szukane liczby |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
lub
dla r=a 3a+4a=28 ⇒ r=a=4
to mamy ciąg:
4,8,16 −− szukane liczby
9 gru 20:51