Ciągi
Mirek: Wykaż, że jeśli liczby a−b, ab i c−a są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego to liczby
2a2, c−b, 2b2 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
11 kwi 16:28
kix:
ab−(a−b)=c−a−ab ciąg arytmetyczny
ab−a+b=c−a−ab
2ab=c−b
| c−b | | 2b2 | |
| = |
| ciąg geometryczny |
| 2a2 | | c−b | |
i....jedziesz
11 kwi 16:40
Saizou :
z założenia wiemy że
2ab=
c−b
Załóżmy że
2a
2,c−b,2b
2 nie są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, tzn.
(
c−b)
2≠2a
2*2b
2 korzystając z założenia mamy
(2ab)
2≠4a
2b
2=(2ab)
2 co jest sprzeczne, zatem
2a
2,c−b,2b
2 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
⬡.
11 kwi 16:43