dyskretna
ffg: P⇒(p⋁q⇒ p ⋀q) to tautologia?
11 kwi 16:10
5-latek: Rysuj tabelke zero jedynkowa i sprawdzaj
11 kwi 16:11
ffg: Nie ogarniam tego ,:( pomoze ktos?
11 kwi 16:29
Saizou :
załóżmy że formuła jest fałszywa, zatem wartość logiczna zdania
p⇒(p⋁q⇒ p ⋀q)=0 (implikacja jest fałszywa kiedy 1⇒0) zatem
p=1 i p∨q⇒p∧q=0
p=1 i 1∨q⇒1∧q=0 (implikacja jest fałszywa kiedy 1⇒0)
p=1 i 1∨q=1 i 1∧q=0 (koniunkcja jest fałszywa dla 1∧0) zatem
p=1 i 1∨q=1 i q=0 , zatem sprzeczność , bo
dla p=1 oraz q=0 otrzymamy
1⇒(1∨0⇒1∧0)
1⇒(1⇒0)
1⇒0 a to jest nieprawda, zatem zdanie p⇒(p⋁q⇒ p ⋀q) nie jest tautologią
11 kwi 16:33