Działania na zbiorach
Supcior: Wyznacz zbiory: AuB, AnB, A'nB' gdy:
A={x n R: |x−1|=1−x}
B={x ∈R: |2x−1|=2x−1
11 kwi 16:02
5-latek: Defincja wartości bezwzględnej
Zbior A ponieważ 1−x jest liczba przeciwna do x−1 wiec x<0
Zbior B z definicji |x|=x dla x≥0 wiec x≥0
AUB=R
A∩B rysuj na osi
A'∩B' prawo de morgana zobacz jak wygląda
11 kwi 16:09
Supcior: a co oznacz x n R ?
11 kwi 16:14
5-latek: Mnie pytasz ?
Przeciez to TY napisales tresc zadania .
ja się domyślam ze ze x należy do zbioru liczb R i ma być taki zapis A={x∊R

x−1|= 1−x}
11 kwi 16:17
Supcior: myślałem, ze da się wytłumaczyć ... a tu widocznie błąd w tresci
11 kwi 16:23
5-latek: Poza tym symbol sumy zbiorow to U a iloczynu zbiorow to ∩
jeśli wpiszsesz na klawiatutrze n czy u to się domyśli co to jest ale potem wychodzą takie
cyrki
xnR przecież nie może oznaczac czesc wspolna x i zbioru liczb rzeczywistych
To jest przepis na ten zbior gdzie informują nas ze xsy naleza do zbioru liczb R
11 kwi 16:28