Ciąg geometryczny
Pati: Dany jest ciąg geometryczny an
1
a) Uzasadnij, że ciąg bn=
także jest geometryczny.
an
b) Wiedząc, że suma dwudziestu początkowych wyrazów ciągu an jest równa 124, a suma dwudziestu
początkowych wyrazów ciągu bn wynosi 31, oblicz iloczyn dwudziestu początkowych wyrazów ciągu
an.
Mam problem z podpunktem b), nie mogę się doliczyć.
11 kwi 15:37
Grzechu: A jak zrobiłaś a)?
11 kwi 15:41
Mirek: an=a1qn−1
1
bn=
an
1
bn=
a1qn−1
1
1
bn+
*
a1
qn−1
1
1
bn=
*(
)n−1
a1
q
1
I z tego wyciąga się wniosek, że bn to ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie