Równania trygonometryczne z wartością bezwzględną
Miśka: sinx=|sinx|, gdy x∊<0,2π>
11 kwi 15:33
Miśka: Pomoże ktoś?
11 kwi 19:21
pigor: ...,
sinx=|sinx| i x∊<0;2π> , to narysuj sobie fragment sinusoidy y=sinx
na (0;2π), oraz w tym samym układzie xOy i zakresie wykres y=|sinx|,
to zobaczysz, że wykresy pokrywają się na
<0;π>, czyli
x∊<0;π> − szukane
rozwiązanie danego równania. koniec, kropka ...
11 kwi 19:33
Miśka: Dziękuję!
11 kwi 19:34
Benny: pigor, a 2π przypadkiem nie będzie należało do przedziału?
11 kwi 20:03
pigor: ... no tak, oczywiście; przepraszam.
11 kwi 23:07