Przekształcenie f.kwadratowej?
MPK: Trudne zadania na funkcję kwadratową
Wykres funkcji g jest obrazem wykresu funkcji f okreslonej wzorem f(x)=ax2+bx+c w przesunięciu
o wektor [0,a]. Udowodnij, że jezeli x1, x2 są miejscami zerowymi funcji f takimi że
|x1 − x2| <1, to funkcja g nie ma miejsc zerowych
11 kwi 15:30
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: obrazem wzdłuż czego?
jak odgadniesz wzór to dalsza część będzie taka, że
Δ>0
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
|x1 − x2| = } |
| − |
| |= | |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
11 kwi 15:42
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: wyznaczysz*
11 kwi 15:42
5-latek: Kolego kreskowy zajrzyj do swojego poprzedniego tematu
11 kwi 15:56
MPK: Obrazem w przesunięciu o wektor [0,a]
Czyli wzór funkcji g to g(x)=ax
2+bx+a+c gdzie a+c to wyraz wolny
| | √Δ | |
| x1 − x2 | <1 czyli | |
| | <1 |
| | a | |
11 kwi 16:07
MPK: Odświeżam
11 kwi 16:50
MPK: Odświeżam
11 kwi 21:48
PW: Wyróżnik funkcji g jest równy
Δg = b2 − 4a(a+c) = b2 − 4a2 − 4ac = Δf − 4a2
(1) Δg = Δf − 4a2
Wyliczyliśmy (16:07), że z warunków zadania wynika
√Δf < |a|,
skąd
Δf < |a|2,
czyli
(2) Δf < a2.
Z (1) i (2) wynika
Δg < a2 − 4a2 = −3a2,
a więc
Δg < 0,
co oznacza że g nie ma miejsc zerowych.
11 kwi 23:21