wielomian
mysza10: Liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu W (x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P (x)=x2+5x+4 jeśli wiadomo, że W (x) z dzielenia przez x+4 daje resztę −6.
11 kwi 15:12
Benny: P(x)=(x+4)(x+1)
W(x)=P(x)*Q(x) +R(x)
W(x)=Q(x)*(x+1)(x+4) + R(x)
Jeżeli dzielimy wielomian przez funkcję kwadratową to reszta może być maksymalnie funkcją
liniową, więc jest postaci y=ax+b
R(x)=ax+b
W(−1)=Q(−1)*(−1+1)(−1+4) −a+b
W(−4)=Q(−4)*(−4+1)(−4+4) −4a+b
Wynika z tego, że W(−1)=R(−1) oraz W(−4)=R(−4)
R(−1)=0
R(−4)=−6
dostajemy układ
−a+b=0
−4a+b=−6
a=b
−4b+b=−6
−3b=−6
b=3, a=3
R(x)=3x+3
11 kwi 15:18