Geometria
Grzechu: W trójkąt o bokach 5,7,8 poprowadzono środkową do najdłuższego boku. Oblicz jej dł.
11 kwi 15:03
Grzechu: Czy jak jeden kąt sobie oznaczę α to drugi kąt korzystając z wzorów redukcyjnych będzie
cos(180−α)=−cosα?
Wtedy skorzystałbym z twierdzenia cosinusów, oznaczając x środkową, x
2 poskracałyby się i
miałbym alfa

Dobrze rozumuję?
11 kwi 15:17
Grzechu: Wyszło mi, że cosα=1/4
11 kwi 15:19
5-latek:

Do obliczenia dlugosci srodkowej nie potrzeba liczyc cosinusa kąta miedzy bokami
np. dlugosc srodkowej laczacej wierzchołek A z bokiem a wyraza się wzorem
s
1= 0,5
√2b2+2c2−a2
Teraz narysuj sobie swój trojkat i pod pierwiastkiem przestawiaj cyklicznie boki
11 kwi 15:27
R: Ten wzór oczywiście trzeba zapamiętać? W tablicach go chyba nie ma. Dzięki za pomoc
11 kwi 15:31
R: Ten wzór nie został wyprowadony z twierdzenia cosinusów?
11 kwi 15:35
11 kwi 15:50