Dowód geometryczny
Dżepetto 18: Prosta prostopadła do przeciwprostokątnej BC trójkąta ABC przecina ją w punkcie L, a
przyprostokątną AB w punkcie K. Udowodnij, że |<CAL|=|<CKL|
Z podpowiedzi wiem, że na AKLC można opisać okrąg
11 kwi 14:53
Dżepetto 18: Ktoś coś?
11 kwi 18:39
pigor: ... , zauważ, że na czworokącie AKLC da się opisać okrąg, bo
|∡CAK|+|∡CLK|= 90
o+90
o=180
o, a więc także suma kątów ...dokończ
a wtedy łatwo widać, że kąty o których mowa w zadaniu są
wpisane w koło o tym okręgu i oparte na tym samym łuku CL, czyli
ich miary są równe |∡CAL|=|∡CKL|... i tyle, koniec c.n.wu.
11 kwi 19:21