Najdłuższa przekątna graniastosłupa...
a.: Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 10 cm, a jego
wysokość jest równa 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
1 gru 16:32
Konrad_21:

d
2+5
2=10
2
d=5
√3
Pole podstawy składa sie z 6 trójkątów równobocznych o podstawie a =
12 d
P
P=2*6*
a2 √34
P
P=
225 √34
P
b=6*5*2
√3=75
√3
P
C=
225 √34+75
√3=
225 √34+
300√34=
525√34
1 gru 17:02
mat: W Pb jest błąd Pb= 6*5*2,5√3
Pb=75√3
23 lut 21:32
mat: W Pb jest błąd Pb= 6*5*2,5√3
Pb=75√3
23 lut 21:33
mat: W Pb jest błąd Pb= 6*5*2,5√3
Pb=75√3
23 lut 21:34
%25253Cb%25253Emat%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520W%252520Pb%252520jest%252520b%2525C5%252582%2525C4%252585d%252520Pb%25253D%2525206*5*2%25252C5%25253Cspan%252520class%25253D%252522p1%252522%25253E%2525E2%252588%25259A%25253C%25252Fspan%25253E%25253Cspan%252520class%25253D%252522p4%252522%25253E3%25253C%25252Fspan%25253E%25250APb%25253D75%25253Cspan%252520class%25253D%252522p1%252522%25253E%2525E2%252588%25259A%25253C%25252Fspan%25253E%25253Cspan%252520class%25253D%252522p4%252522%25253E3%25253C%25252Fspan%25253E%25250A%25250A
23 lut 21:35
;;km: αβγγ
18 sty 02:23