11 kwi 13:57
J:
a6 = a3*q3
11 kwi 14:01
Olka: a dlaczego tak?przecież jak wstawię gn−1 za n (6) bo obliczam a6 to wyjdzie 25?
w pierwszym tak zrobiłam .
11 kwi 14:06
J:
a
6 = a
1*q
5
| | a3 | | a3 | |
a3 = a1*q2 ⇔ a1 = |
| , czyli : a6 = |
| *q5 = a3*q3 |
| | q2 | | q2 | |
11 kwi 14:10
Olka: a co wspólnego a3/g2 z a6 = a1*q5?
Nie rozumiem
11 kwi 14:23
5-latek: jeśli tego nie rozumiesz to wroc Olu do teorii
11 kwi 14:26
J:
jeśli znamy tylko a3 i q i mamy wyznaczyć a6 , to korzystamy z faktu,że: a6 = a3*q3
11 kwi 14:26