Mam rozwiązać równanie, ale nie wiem jak to zrobić:
Hela: A o to równanie: |x+1x−2|=1
11 kwi 13:42
J:
założenie: x ≠ 2 .... potem: ⇔ U = 1 lub U = − 1
11 kwi 13:44
Kejt:
| x+1 | | x+1 | |
| = 1 v |
| = −1 |
| x−2 | | x−2 | |
D: R − {2}
przemnóż przez mianownik
11 kwi 13:44
5-latek: korzystamy z takiej własności wartości bezwzględnej
11 kwi 13:44
J:
Cześć
małolat 
... nie ma takiej potrzeby
11 kwi 13:45
Hela: wyjdzie 12?
11 kwi 13:50
5-latek: Witaj
J 
Gdzies widziałem takie rozwiązanie
11 kwi 13:51
J:
Tak
11 kwi 13:51
J:
zgoda, ale w tym przypadku nie ma potrzeby komplikować rozwiązania
11 kwi 13:52
5-latek: OK
11 kwi 13:52