aa
Hugo: Fizyka

Dwie identyczne przewodzące kule, których środki są odległe o d, przyciągają się
wzajemnie siłą elektrostatyczną o wartości F1. Kule połączono cienkim
przewodnikiem. Po usunięciu przewodnika kule odpychają się wzajemnie siłą
elektrostatyczną o wartości F2. Ile wynosiły początkowe ładunki na kulach?
11 kwi 13:36
Hugo:
11 kwi 13:54
Alabastrowy kaszkiet: Na poczatku kulki sie przyciagaly, oznacza to ze mialy ladunki roznoimienne. Pozniej nastapil
przeplyw ladunkow i wyrownanie potencjalow kulek. Co otrzymalismy? Kulki naladowane
jednoimiennie − odpychajace sie

odleglosc miedzy kulkami sie nie zmienia , bo kulki
laczylismy
11 kwi 13:58
Hugo: na chłopski rozum

są dwie siły F
1 skoro są takie same to jak sie połączy to sie zniesie

F
1 − F
1 = 0

kaj to sens
11 kwi 14:02
Alabastrowy kaszkiet: Znasz zasade zachowania ladunku?
11 kwi 14:09
Hugo: juz czytam
11 kwi 14:12
Alabastrowy kaszkiet: Jak bedziesz znal ta zasade i wiedzial ze po polaczeniu potencjaly kulek sa takie same , to
spokojnie powonienes zrobic to zadanko. Ja lece robic trygonometrie
11 kwi 14:13
11 kwi 14:15
Alabastrowy kaszkiet: q1−lad na pierwszej kulce przed polaczeniem
q2−lad na drugiej kulce przed polaczeniem
Q1−lad na pierwszej kulce po polaczeniu
Q2−ladunek na drugiej kulce po polaczeniu
Po polaczeniu V=V (potencjaly sie zrownaja)
ZZŁ: q1+q2=Q1+Q2
oraz informacja ze potencjaly sie zrownaja.
11 kwi 14:25
Hugo: q1 + q2 = F
1
bo sie przyciągały

siłą F
1
potem sie wyrównały
i musialy sie odpychac taką samą siłą Q ; Q1&Q2
11 kwi 14:28
Hugo: e nie wiem juz nic
11 kwi 14:29
11 kwi 14:31
Hugo: F1 = q1q1k/d2
11 kwi 14:35
Hugo: odświeżam
11 kwi 19:10
Hugo: Ktos by wiedzial jak zrobic to zadanie

?
11 kwi 19:17