Rozwiąż układ równań. Podaj jego interpretacje geometryczną.
voltorb: Witam mam problem z poniższymi zadaniami, prosiłbym o rozwiązanie
chociaż jednego przykładu, abym mógł dalej kontynuować swoją przygode z geometrią analityczną.
Rozwiąż układ równań. Podaj jego interpretacje geometryczną.
{x2+y2=5
{x2 − 12x + y2 − 6y + 25 = 0
oraz
{x2 − 12x + y2 − 2y + 17 = 0
{x2 + y2 − 6y − 11 = 0
Pozdrawiam
11 kwi 13:23
J:
1) algebraicznie : podstaw np x2 z pierwszego d0 drugiego
gragicznie:
dwa okręgi: S(0,0) r =√5
drugi okrąg: .. ⇔ (x−6)2 − 36 + (y−3)2 − 9 +25 = 0 ⇔ (x−6)2 + (y−3)2 = 20
S(6,3) r = √20 = 2√45
11 kwi 13:31
5-latek: Wezmy układ nr 1
Co przedstawia 1 równanie układu ?
11 kwi 13:32
voltorb: wielkie dzięki, myślę, że już dam radę!
11 kwi 13:34
voltorb: W ramach podziękowań chciałbym zamieścić szczegółowe rozwiązanie dla przyszlych pokoleń.
{x2+y2=5 => x2 = 5 − y2
{x2 − 12x + y2 − 6y + 25 = 0
Podstawiamy x2 = 5 − y2 do drugiego równania
5 − y2 −12x + y2 − 6y + 25 = 0 ===> − 12x − 6y + 30 = 0 ===> y = −2x +5
Podstawiamy naszego y do x2 = 5 − y2
x2 = 5 −(5−2x)2 ===> x2 = 5 −25 +20x −4x2 ===> 5x2 −20x +20=0
dzielimy przez 5 ===> x2 −4x +4 = 0 ===> Δ=0 ===> x0 = −b/2a ===> x0= 2
teraz podstawiamy x do y = −2x +5 i wychodzi nam y = 1.
Rozwiązanie (2;1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Drugi układ równań rozwiązujemy analogicznie do pierwszego :
{x2 − 12x + y2 − 2y + 17 = 0
{x2 + y2 − 6y − 11 = 0 => x2 = −y2 +6y +11
podstawiamy do pierwszego równania
−y2 +6y +11 −12x +y2 −2y +17 = 0 ===> 4y −12x +28 = 0 ===> y= 3x −7
podstawiamy y do x2
x2 = −y2 +6y +11 ===> x2 = −(3x −7)2 +6*(3x −7) +11 ===> x2 = −9x3 +42x −49 +18x −31
===> 10x2 −60x +80 = 0 dzielimy przez 10 ===> x2 −6x +8 = 0
Liczymy deltę Δ=4 => √Δ=2
x1 = 2 ==podstawiamy do y= 3x −7==> y = −1
x2 = 4 ==podstawiamy do y= 3x −7==> y = 5
Rozwiązanie (2;−1), (4;5)
Pozdrawiam Voltorb
11 kwi 14:47