algebra
htl56: a) uzasadnij, że liczba 100074−100034 jest podzielna przez 80040
b) uzasadnij, że liczba 3232−564 jest podzielna przez 7
11 kwi 12:44
Janek191:
b)
3232 − 564 = 3232 − 2532 = ( 3216 − 2516)*( 3216 + 3216) =
= (328 − 258)*(328 + 258)*(3216 + 3216) =
= ( 324 − 254)*( 324 +254)*(328 − 258)*( 3216 + 3216) =
= ( 322 − 252)*( 322 + 252)*(324 −254)*(328 − 258)*( 3216 + 2516) =
= ( 32 − 25)*( 32 + 25)*(322+252)*(324 + 254)*(328 + 258)*(3216 + 2516) =
= 7* 57*(322 + 252)*(324 + 254)*(328 + 258)*(3216 + 2516)
11 kwi 12:53
Janek191:
a)
= ( 10 0072 − 10 0032)*( 10 0072 + 10 0032) =
= ( 10 007 − 10 003)*( 10 007 + 10 003)*( 10 0072 + 10 0032) =
= 4*20 010*( 10 0072 + 10 0032) = 80 040*( 10 0072 + 10 0032)
11 kwi 12:57
Benny: @
Janek191
tam w podpunkcie b) pogubiłeś znaki, ale na końcu jest już git
11 kwi 13:00
htl56: dziękuję za rozwiązanie
11 kwi 13:13