prawdopodobienstwo warunkowe
Mart: Rzucamy trzy razy czworościenną symetryczną kostka do gry. Na ściankach tej kostki wypisane są
liczby od 1 do 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych liczb będzie równa 7 jeśli na
jednej kostce wypadła 1
11 kwi 12:38
J:
IΩI = 4
3
IAI = (1,2,4) − 3! ; (1,3,3) − 3 ; (2,2,3) − 3 ..razem: 12
IBI = (1XX) = 4*4
IA∩BI = (1,2,4) ; (1,4,2)
| | P(A∩B) | | 12 | | 43 | | 3 | |
P(A/B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 43 | | 16 | | 4 | |
11 kwi 12:49
Mart: Dziękuję, ale w zbiorze odpowiedzia jest 1/3
11 kwi 12:55
J:
mój błąd ... przyjąłem,że B − za pierwszym razem wypadła jedynka ..
IΩI = 4
3
IAI = 12 ( bez zmian)
IBI= (1XX) (X1X) (XX1) = 3*3*3 = 27
IA∩BI = (1,2,4) − 3! + (1,3,3) − 3 = 9
| | 9 | | 43 | | 1 | |
P(A/B) = |
| * |
| = |
| |
| | 43 | | 27 | | 3 | |
11 kwi 13:22